Час винограду

За що я люблю кінець літа та осінь – так це за виноград. Ізабелла, Шасла, Чауш, Каталон, Музак, Аркадія, Кардинал, Хусейне, різноманітні мускати та багато інших сортів винограду дозволяють відчути себе падішахом та провести повноцінну ампелотерапію.

Ампелотерапія – це такий різновид лікування.Мій найулюбленіший. Згідного нього щоденно треба з’їдати 400-1000 (а іноді й більше) грам винограду. Благо, є з чого вибрати: і купити можна, і дома кілька сортів є. Мої найулюбленіші – це Чауш та Музак. Ах да, мало не забула – Мускат Олександрійський – шкірка в нього, можливо, й не найтонша, але його аромат – це щось за межею задоволення.

Виноград в Криму вирощують давно і багато. В печерних містах та монастирях (Мангуп, Челтер-Коба, Качі-Кальйон). Там збереглися тарапани – виноградодавильні, що вирізані в камінні.

Якщо уважно роздивитись тарапани Качі-Кальйону, то можна побачити, що вони трохи рожеві – світлий вапняк на протязі років усмоктував колір винограду, що давився. Тож, нескладно здогадатися, що в районі ріки Кача виробляли червоне вино. Цікаво, яке воно було на смак.

Зараз в Криму вирощують різний виноград: і столові сорти, і для вина (так звані “технічні”). Виноград є й чорний, і білий, і рожевий. І призначення в нього різне: на столові вина, на десертні (особливо десертні вина хороші у Масандри), і шампанське (в тому числі для знаменитого голіцинського новосвітського), і коньяк.

За часів Радянського союзу в Криму (якщо бути точним – у Ялті) була розташована установа, що займалася організацією та плануванням всієї виноробської діяльності в Україні та союзних республіках. Вона існує і зараз, хоч завдання виконує трохи скромніші. Інститут винограда і вина “Магарач”.

От уявіть: існує тисячі сортів винограду, а в “Магарачі” є фахівці, які можуть визначити сорт, маючи всього лише листок.

Вище я Вам показала фотографії однієї з чарівних долин, де вирощується виноград – Кутлацької. Вона розташована в Судацькому районі (на захід від Судака), поруч із гірським масивом Караул-Оба. Але не тільки ним: гори захищають її з усіх сторін, створюючи хороший мікроклімат для вирощування солодкої ягоди. Долину засіляли з давніх часів: так, на березі моря є Боспорська фортеця, яку називають або як долину, або по імені царя Асандра. Фортеці 2 тисячі років.

А на наступному фото – вже інше місце. Такий краєвид розстилається на схід, якщо дивитись від фортеці Чобан-Куле.

А це вже відома багатьом гора Ай-Петрі – місце недалеко на трасі (Південнобережне шосе в нас кличуть тільки так), де можна зручно зайти на Місхорську стежку та піднятися нею на вершину. І тут теж є виноградники.

Само собою, багато винограду й в приватних садибах, він росте й на шпалерах, і на бесідках, і навіть дотягується на балкони 2-3 поверху.  Особливо Ізабела це діло любить.

Але сам виноград росте погано, без догляду він швидко дичає, і на 2-3 рік на занедбаних ділянках можна знайти хіба що дику лозу із порожніми гронами. Виноград любить людські руки, любить догляд, і з радістю відгукується на це великими гронами смачнющих ягод.

Не можна забути нічого: обрізку, підв’язку, обламування, а якщо сорт капризний – то і опиляти треба. І обрізка в кожного сорту різна: у Ізабели не можна так само вкоротити пліті як у Чауша, а в Хусейне дати таке саме навантаження на гілки, як у Каталона.

Ще вчасно треба піклуватися про оновлення лози: вони старіють і бажано не забувати робити чубуки (це виноградний черешок), садити та доглядати їх.  Це запорука того, що після відмирання старої нова лоза на тому ж місці буде давати так само багато врожаю.

В таких умовах одна лоза може жити дуже довго, навіть кілька сотен років. Але це, звісно, рекорди, звичайний строк – 40-50 років, при хорошому догляді – до 100.

Випадкові записи:

5 Comments

  1. […] Стежки й цікавинки на мапах « Час винограду […]

  2. muzyka_sniv коментує:

    Ух, як здорово! Виноград і гори. Давно я такого не бачив.

  3. Hermia коментує:

    Хорошее время года – сентябрь :)

    • Ольга коментує:

      Да отличное время. Причем не только виноградом – небо в Крыму необыкновенно разнообразных оттенков.